Jak wykorzystujemy zioła w kosmetyce?
Data publikacji: 05-02-2014
Zioła wykorzystywane są przy produkcji wielu preparatów kosmetycznych. Dla skóry mają działanie lecznicze oraz pielęgnacyjne. W kosmetykach najczęściej spotykamy dąb, kozieradkę, łopian, mydlnicę lekarską, nagietek, rumianek, pokrzywę, skrzyp polny, szałwię, świetlik lekarski rozmaryn czy lawendę. Sama możesz przygotować kosmetyki z naturalnych składników, aby twoja skóra była zdrowa i piękna. Przedstawiamy kilka pomysłów na wykorzystanie ziół w kosmetyce.
Kora dębu często stosowana jest w kosmetyce. Zawiera dużo garbników, dlatego ma dobre działanie ściągające. Napar z kory dębu(1łyżka stołowa kory na 1 litr wody – całość gotujemy przez 10 minut) stosowany jest często do płukania ciemnych włosów, czy kąpieli stóp w przypadkach nadmiernej potliwości.
Liście pokrzywy są bogate w witaminy B2 oraz C, kwas mrówkowy, kwas pantotenowy, chlorofil oraz sole mineralne. Pokrzywa znajduje zastosowanie w wielu kosmetykach m.in. w szamponach. Doskonale wzmacnia włosy, wpływa na zmniejszenie łojotoku oraz łupieżu.
Samodzielnie, w warunkach domowych można przygotować napar do płukania włosów: 1 garść pokrzywy zalewamy 1litrem wody, ogrzewamy na wolnym ogniu przez około 15 minut, następnie odcedzamy.
Korzeń łopianu, bogaty jest w sole mineralne, substancje białkowe oraz związki poliacetylenowe. Ma on działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Wywar z korzenia stosuje się do przecierania skóry twarzy przy występowaniu łojotoku: 2 łyżki korzenia łopianu zalać 1 litrem wody, a gdy napęcznieje zagotować i po 15 minutach odcedzić. Gdy na skórze występują stany zapalne, należy stosować większe stężenie korzenia. Wywar z korzenia łopianu doskonale wpływa również na włosy, dlatego używa się go do ich mycia i płukania.
- Mydlnica lekarska (Saponaria)
Surowcem wykorzystywanym w kosmetyce jest korzeń tej rośliny. To bardzo dobry, naturalny środek myjący włosy, szczególnie polecany do włosów przetłuszczających się, słabych (1 opakowanie zalewa się 2 litrami wody i gotuje na wolnym ogniu przez 30 minut, a następnie odcedza).
Źródło zdjęcia: Wikipedia